Καταρχάς ρίξτε μια ματιά στις ετικέτες τους για να διαπιστώσετε αν πλένονται στο πλυντήριο (το συνηθέστερο) και σε πόσους βαθμούς. Όπως και αν τα καθαρίσετε (πλύσιμο στο πλυντήριο, στο χέρι ή στεγνό καθάρισμα), χρησιμοποιήστε ένα απαλό, υγρό απορρυπαντικό. Για απόλυτα φυσική καθαριότητα χρησιμοποιήστε πράσινο σαπούνι.


Πλύσιμο στο πλυντήριο
Αν τα μαξιλάρια είναι μικρά, τοποθετήστε τα δύο-δύο στον κάδο του πλυντηρίου (ανάλογα βέβαια με τη χωρητικότητά του) και μάλιστα σε κάθετη θέση. Αν είναι μεγάλου μεγέθους, πλύνετε τα ένα-ένα τοποθετώντας μαζί μια μικρή πετσέτα μπάνιου, εφόσον χρειαστεί, ώστε να γεμίσει ο κάδος.
Αν τα μαξιλάρια είναι παλιά και φοβάστε μήπως τρυπήσουν και χυθεί το περιεχόμενό τους, πλύνετε τα μαζί με τη μαξιλαροθήκη τους. Προτιμήστε να τα πλύνετε στον πιο σύντομο κύκλο πλύσης και με το πιο ήπιο στράγγισμα. Η θερμοκρασία θα είναι ανάλογη των οδηγιών – και πάντως όχι υψηλότερη από 40 βαθμούς.

 

Πλύσιμο στο χέρι
Αν το μαξιλάρι περιέχει αφρώδες υλικό, το πιο πιθανό είναι να πλένεται στο χέρι, οπότε προτιμήστε να το βυθίσετε μέσα σε διάλυμα πράσινου σαπουνιού πιέζοντάς το με τα χέρια, ώστε να βραχεί παντού. Αφήστε το να μουλιάσει και ξεπλύνετε το πολύ καλά με χλιαρό νερό ρίχνοντας μερικές σταγόνες λευκό ξίδι. Μην το στύψετε.

 

Στεγνό καθάρισμα μαξιλαριών
Αν το μαξιλάρι δεν είναι πλενόμενο, τότε θα προστατεύεται από αφαιρούμενο κάλυμμα. Μπορείτε λοιπόν κάλλιστα, να πλύνετε το κάλυμμα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του. Όσο για το ίδιο το μαξιλάρι, μπορείτε να το καθαρίσετε επιφανειακά με ένα απορροφητικό (καθαρό) σκουπάκι. Αν έχει λεκέδες, περάστε το με ένα μαλακό πανί βουτηγμένο σε αραιή σαπουνάδα (με πράσινο σαπούνι) και κατόπιν με ένα βρεγμένο πανί – όσες φορές χρειαστεί μέχρι να ξεπλυθεί το σαπούνι.

 

Το άπλωμα
Σε όλες τις περιπτώσεις βάλτε τα μαξιλάρια στην απλώστρα σε οριζόντια θέση και αφήστε τα μέχρι να στεγνώσουν πολύ καλά – μόνο τότε να τα μαζέψετε γιατί αλλιώς θα μυρίζουν. Αν τα βλέπει ο ήλιος, ακόμα καλύτερα.
Καλή επιτυχία !

Log In or Sign Up

Forgot your password? / Forgot your username?